fbpx

Rodila Trans efectuează transport de persoane din România în Germania, pe ruta Bistrita – Wiesbaden și retur, cu plecare saptămânală din România, în fiecare marți și vineri, iar întoarcerea din Germania se face în fiecare miercuri și sâmbătă.

Wiesbaden este un oraș din centrul Germaniei de vest și capitala statului federal Hesse. În ianuarie 2018, avea 289.544 de locuitori, plus aproximativ 19.000 de cetățeni ai Statelor Unite (cei mai mulți asociați cu Armata Statelor Unite). Zona urbană Wiesbaden găzduiește cca. 560.000 de oameni.

Orașul, împreună cu Frankfurt am Main, Darmstadt și Mainz, face parte din regiunea principală din Rinul Frankfurt, o zonă metropolitană cu o populație combinată de aproximativ 5,8 milioane de locuitori.

Wiesbaden este unul dintre cele mai vechi orașe balneare din Europa. Numele său se traduce în “băi de luncă”, o referință la izvoarele termale. Este renumit la nivel internațional pentru arhitectura, clima (numită și “Nisa de Nord”) și izvoare termale. La un moment dat, Wiesbaden sa lăudat cu 26 de izvoare termale. Patruzeci dintre izvoare încă mai curg astăzi.

Orașul este considerat al zecelea dintre cele mai bogate din Germania (2014), cu 110,3% din produsul intern brut mediu național în 2017. Puterea medie de cumpărare pe cetățean este de 24,783 euro.

Wiesbaden este situat pe malul drept (nordic) al Rinului, sub confluența principalei, unde direcția principală a Rinului se schimbă de la nord la vest. Orașul este de-a lungul Rinului de la Mainz, capitala statului federal Rhineland-Palatinat. Frankfurt am Main este situat la aproximativ 38 km est. În partea de nord a orașului se află Munții Taunus, care se îndreaptă spre nord-est.

Centrul orașului, Stadtmitte, este situat în partea de nord-est a văii Rinului superior, la vârfurile munților Taunus, la aproximativ 5 kilometri de Rin. Peisajul este format dintr-o câmpie largă între înălțimile Taunus din nord, Bierstadter Höhe și Hainerberg în est, Muntele Mosbacher din sud și Muntele Schiersteiner în vest, o ramură a gama Taunus. Centrul orașului este drenat numai de valea îngustă a Salzbachului, un afluent al Rinului, pe flancurile estice ale Muntelui Mosbacher. Linia principală de cale ferată a orașului și drumul Mainz urmează această vale. Câteva alte cursuri se scurg în Salzbach în centrul orașului: Wellritzbach, Kesselbach, Schwarzbach, Dambach și Tennelbach, precum și numeroase izvoare termale și minerale în cartierul Kurhaus (spa). Deasupra centrului orașului, Salzbach este mai bine cunoscut sub numele de Rambach.

Militar
Lucius D. Clay Kaserne (fostul Wiesbaden Army Airfield sau WAAF) se află în vecinătatea Wiesbaden-Erbenheim și găzduiește sediul Armatei SUA în Europa (USAREUR), al Cincilea Comandament al Semnalului și al 66-lea Brigadă de Informații Militare. Aerodromul a fost unul dintre punctele de origine pentru zborurile spre Berlin în sprijinul Operațiunii Vittles (Berlin Airlift) în timpul blocadei sovietice din Berlin. Generalul Clay, comandantul zonei de ocupație americane din Germania, a fost arhitectul transportului aerian.

Armata Statelor Unite conduce o garnizoană în Wiesbaden. Facilitățile pentru soldați și familii americane sunt răspândite în diverse locații, printre care: Aukamn, Hainerberg, Mainz-Kastel și Aerodromul Wiesbaden Army-Airfield, unde numele străzilor sunt numite după militari și femei care și-au sacrificat viața în timpul Berlin Airlift.

Economie
Wiesbaden găzduiește o serie de companii internaționale, care au sediul german sau european, printre care Abbott Laboratories, DXC Technology, Ferrari, Federal-Mogul, IT Melbourne, Norwegian Cruise Line și SCA. Mai multe companii germane își au sediul la Wiesbaden, inclusiv SGL Carbon, Dyckerhoff, KION Group, DBV-Winterthur și R + V Versicherung. Wiesbaden găzduiește, de asemenea, “Industriepark Kalle-Albert”, un parc industrial din cartierul sudic Biebrich. Este una dintre cele mai mari din Germania, cu peste 80 de companii din industria farmaceutică și chimică, inclusiv Agfa-Gevaert, Clariant, Mitsubishi Chemical Corporation și Shin-Etsu Chemical. Parcul a fost înființat de compania chimică Hoechst AG în 1997.

Biroul Federal de Poliție Criminală și Oficiul Federal de Statistică al Germaniei au ambele sedii în Wiesbaden, împreună cu numeroase ministere din Hessian, cum ar fi Biroul Poliției Criminale de Stat din Hessian.

La aproximativ 77.500 de euro, Wiesbaden are al doilea cel mai mare produs intern brut pe cap de locuitor din Hesse, după Frankfurt, devenind unul dintre cele mai bogate orașe din Germania.