fbpx

Rodila Trans efectuează transport de persoane din România în Germania, pe ruta Bistrita – Regensburg și retur, cu plecare saptămânală din România, în fiecare marți și vineri, iar întoarcerea din Germania se face în fiecare miercuri și sâmbătă.

Regensburg este un oraș din landul Bavaria, Germania, situat pe Dunăre. Constituie un district urban.

Partea orașului situată la sud de Dunăre a avut în epoca romană numele Castrum Regina (castrul de pe râul Regen – de unde și numele orașului). Dunărea era în acel timp granița de nord a Imperiului Roman, fapt pentru care partea de pe malul nordic al Dunării nu a făcut parte din imperiu.
Centrul istoric vechi și ostrovul Stadtamhof au fost înscrise în 2006 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Domul din Regensburg este un monument reprezentativ al arhitecturii gotice din Bavaria.

În mai 2017, regensburgul avea 164.896 de locuitori, devenind al patrulea cel mai mare oraș din Bavaria. În ultimii o sută de ani, orașul a cunoscut o creștere puternică a populației, depășind 100.000 de locuitori în 1945 datorită germanilor care au fost curățiți etnic din părțile estice ale celui de-al Treilea Reich, în special din sud-estul Europei. Astăzi, Regensburg este unul dintre orașele cu cea mai rapidă creștere din Germania și se așteaptă să ajungă în viitorul apropiat la 150.000 de locuitori.

Orașul
– Biserica Sfântul Petru – Catedrala din Regensburg
– Kohlenmarkt cu Primăria, site-ul Dietei perpetue din 1663 până în 1806.
– Mânăstirea lui St. Emmeram, acum Schloss Thurn und Taxis, un palat imens

Regensburg include cel mai mare oraș vechi medieval la nord de Alpi, cu aproape 1.500 de clădiri listate și un oraș pitoresc. Cele mai renumite obiective turistice sunt situate în principal în orașul vechi, cum ar fi:

– Dom (Catedrală) este un exemplu de gotică germană pură și se numără ca o lucrare principală a arhitecturii gotice din Bavaria. A fost înființată în 1275 și terminată în 1634, cu excepția turnurilor, terminate în 1869. Interiorul conține numeroase monumente interesante, inclusiv una dintre capodoperele lui Peter Vischer. Adiacente la mănăstiri sunt două capele de o dată mai devreme decât catedrala în sine, una dintre ele, cunoscută sub numele de veche catedrală, se întoarce probabil în secolul al VIII-lea. Corul oficial pentru muzica liturgică din Catedrala Sf. Petru este faimosul Regensburger Domspatzen.
– Podul de piatră, construit între anii 1135-1146, este un punct culminant al construcției podului medieval. Cavalerii de la cruciada a doua și a treia au folosit-o pentru a traversa Dunărea pe drumul spre Țara Sfântă.
– Bucătăria Regensburg Sausage este o destinație turistică majoră, dar și localnicii mănâncă acolo. Acesta a fost inițial construit ca sediul de construcție al podului de piatră și acum se află lângă el. Ramuri ale zidurilor cetății romane, inclusiv Porta Praetoria
– Biserica Sf. Iacob, numită și Schottenkirche, o bazilică romană din secolul al XII-lea, își are numele din mănăstirea irlandeză Benedictini (Scoti), căreia i sa atașat; principala ușă este acoperită cu sculpturi grotești foarte singulare. Se află lângă Jakobstor, o poartă medievală numită după el.
– Vechea biserică parohială din St. Ulrich este un bun exemplu al stilului de tranziție al secolului al XIII-lea și conține o colecție de antichități valoroase. Se găsește muzeul diecezan pentru artă religioasă.
– Exemple de stil basilic romanesc sunt biserica din Obermünster, datând din 1010, și biserica de mănăstiri Sf. Emmeram, construită în secolul al XIII-lea, remarcabilă ca una dintre puținele biserici germane cu un turn clopototă detașată. Măgărițele frumoase ale mănăstirii antice, una dintre cele mai vechi din Germania, se află încă într-o stare de păstrare echitabilă. În 1809, clădirile conventuale au fost transformate într-un palat pentru prințul lui Thurn și Taxi, postmaster-ereditar general al Sfântului Imperiu Roman.
– Adler-Apotheke, situat în apropiere de Catedrala Regensburg, a fost fondată în 1610 și este una dintre cele mai vechi farmacii din Regensburg. Chiar și astăzi puteți privi vechile vase interioare și istorice. Familiile patricioase bogate s-au luptat unul împotriva celuilalt pentru a vedea cine ar putea construi cel mai înalt turn al orașului. În 1260, turla Goldener (turnul de aur) a fost construită pe Wahlenstraße.

Orașul vechi, datând din secolul al XIV-lea, conține camerele ocupate de regimul imperial din 1663 până în 1806.
– Un interes istoric este, de asemenea, atașat la Gasthof zum Goldenen Kreuz, unde Carol V a făcut cunoștință cu Barbara Blomberg, mama lui Don Ioan din Austria (născută în 1547).
– Poate cea mai plăcută clădire modernă din oraș este vila gotică a regelui Bavariei de pe malul Dunării. Bazele sunt acum deschise publicului și cunoscute sub numele de VillaPark.
– Printre instituțiile publice ale orașului se numără biblioteca publică, galeria de imagini, grădina botanică și institutul pentru realizarea vitraliilor. Colegiile orașului (în afară de Universitatea din Regensburg) includ un seminar episcopal și o școală de muzică bisericească.
– Abbey-ul lui St. Emmeram, acum cunoscut sub numele de Schloss Thurn und Taxis, este un castel imens deținut de familia Thurn și Taxis.
Parcul orașului, cel mai vechi și cel mai mare parc din Regensburg, cu o mulțime de lucrări de artă
Botanischer Garten der Universität Regensburg este o grădină botanică modernă situată în campusul Universității din Regensburg.
Herzogspark conține și câteva grădini botanice mici.
– Podul de Piatră, Biserica Sf. Petru și orașul vechi din Regensburg


In zona orasului

Pădurea Parcului Național Pădurea Bavareză
În apropiere de Regensburg există două clădiri clasice foarte impunatoare, ridicate de Ludwig I de Bavaria ca monumente naționale pentru patriotismul și măreția germană:

Cea mai impunătoare a celor două este Walhalla, o reproducere costisitoare a Partenonului, ridicată ca un templu teutonic de faimă pe un deal care se ridică de la Dunăre la Donaustauf, la 10 kilometri la est. Interiorul, care este la fel de bogat ca și marmura colorată, aurire și sculpturi, o poate face, conține busturile a mai mult de o sută de valori germane
Cea de-a doua clădire a regelui Ludwig este Befreiungshalle la Kelheim, la 25 de kilometri deasupra Regensburgului, o clădire circulară mare, care are drept scop glorificarea eroilor războiului de eliberare din 1813
În plus, există faimoasa mănăstire benedictină din Weltenburg, lângă Kelheim, pe Dunăre, mănăstirea Weltenburg (Kloster Weltenburg). Abatia este situată pe o peninsulă în Dunăre, pe așa numitele “Weltenburg Narrows” sau “Cheile Dunării”. Mănăstirea, fondată de călugări irlandezi sau scoțieni în jurul anului 620, este considerată cea mai veche mănăstire din Bavaria.

La est de Regensburg se află Pădurea Bavareză, cu parcul său național, unul dintre cele mai vizitate zone protejate din Germania.

Cultură
Muzee și expoziții
În total, Regensburg găzduiește 20 de muzee. Printre muzeele cele mai proeminente se numără, de exemplu, Muzeul de Istorie din Regensburg, care prezintă istoria, cultura și artele din Regensburg și Bavaria de Est de la vârsta de piatră până la prezent. Apoi, există Muzeul Imperial de Dietă (Reichstagsmuseum) din Primăria veche, care descrie viața în timpul Sfântului Imperiu Roman. Principalele sale atracții sunt o cameră de tortură originală și Reichssaal, camerele ocupate de regimul imperial din 1663 până în 1806. Casa Memorială Kepler (Keplergedächtnishaus) ilustrează viața celebrului astronom și matematician Johannes Kepler. Galeria de Artă Municipală Leerer Beutel oferă colecții de artă, evenimente de film și festivaluri culturale. În ultimii ani, orașul a adăugat mai multe muzee în aer liber spre peisajul său cultural, așa-numitele situri de documentare. Acestea oferă o imagine de ansamblu asupra unor subiecte specifice, cum ar fi istoria romană, evreiască și bavareză.

În plus, există muzeele diecezei (Bistumsmuseen) din Regensburg și o filială a Muzeului Național Bavarez, situată în mănăstirea St. Emmeram, care conține Camera de comori domnești din familia Thurn și Taxis. Muzeul Domschatzmuseum, unde sunt afișate comori ale bisericii, monstrante și tapiserii, se află în Catedrala Sf. Petru. Alte muzee sunt: ​​Kunstforum Ostdeutsche Galerie, Naturkundemuseum Ostbayern, grădina zoologică reptile, Muzeul Regensburg al Dunării (Muzeul Donau-Schiffahrts), Observatorul Public Regensburg, muzeul de ceasuri (Uhrenmuseum), muzeul de golf, postul muzeul și Dinoraeum. Pentru a sărbători centenarul său, statul Bavaria va deschide muzeul istoriei bavareze în Regensburg în mai 2018. În plus, există excursii ghidate în majoritatea monumentelor istorice din Regensburg, precum și tururi organizate prin oraș, disponibile în mai multe limbi.

Teatre

În interiorul Teatrului Regensburg
Teatrul Regensburg de la Bismarckplatz are o vechime de 200 de ani și este cel mai important teatru al orașului. Sunt prezentate operas, operete, muzicale și balete. În timpul verii, se efectuează și spectacole în aer liber. Cu teatrul de la Bismarckplatz ca cel mai vechi și cel mai mare, teatrul din Regensburg are alte patru etape cu programe care se completează între ele: în Neuhaussaal a teatrului de la Bismarckplatz au loc concerte ale Orchestrei Filarmonice Regensburg. Teatrul Velodrom prezintă muzicale și piese de teatru. În teatrul Haidplatz se desfășoară în principal piese literare și moderne, în timp ce Turmtheater-ul de la Goliathplatz prezintă și teatre moderne, dar și cabarete, muzicale și piese pentru copii.

Muzică
Regensburg găzduiește faimosul Regensburger Domspatzen. Din 2003, Regensburger Schlossfestspiele se află în curtea interioară a mănăstirii Sf. Emmeram, în fiecare lună, sponsorizată de familia domnească Thurn und Taxis. Între timp, aceștia îi atrageau pe muzicieni precum Elton John, David Garrett, Tom Jones sau Plácido Domingo. Stilurile muzicale moderne, în special Jazz, sunt prezentate în fiecare vară în timpul weekendului bavarez Jazz. În tot orașul vechi, peste o sută de trupe, combo-uri și soliști interpretează. În 2015, Casa de Muzică a fost deschisă, oferind o casă muzicienilor calificați și educației lor.

Film și cinema
Sezonul internațional de scurt metraj este găzduit anual în Regensburg. Este un eveniment non-profit și are loc în fiecare martie, fiind unul dintre cele mai importante de acest gen din Germania. În afară, există mai multe cinematografe, cum ar fi CinemaxX, cel mai mare dintre care arată filme de succes și filme de artă, precum și cinematografe independente mai mici, cum ar fi Garbo, Ostentor Kino și Regina Filmtheater. Regensburg are și două cinematografe în aer liber.

Clădiri
Orașul vechi din Regensburg, cu aproape 1.500 de clădiri listate, oferă o imensă diversitate culturală, de la romană la cea modernă.

agrement
Orașul vechi din Regensburg este înconjurat complet de o centură verde. Numeroase parcuri interioare cum ar fi Parcul orașului (Stadtpark), Herzogspark, Dörnbergpark, Villapark sau grădina botanică din universitate sunt o sursă de recreere și de agrement.

Evenimente
De două ori pe an are loc Regensburg Dult, orașul Volksfest, care este al patrulea ca mărime din Bavaria. Bürgerfest (sărbătorirea cetățenilor) în Orașul Vechi este la fiecare doi ani, atrăgând peste 100.000 de vizitatori. La fiecare al doilea weekend din iulie, cavalerii și alți oameni medievali se reunesc la Regensburg Spectaculum, o piață medievală, pe Podul de Piatră. În fiecare decembrie, există mai multe piețe de Crăciun în tot orașul.

Economie
Regensburg se numără printre cele mai dinamice și cu cea mai rapidă creștere din Germania. Se concentrează asupra industriei prelucrătoare, cum ar fi industria auto, industrială și electrică.

Companii
Există câteva companii multinaționale situate în Regensburg, cum ar fi BMW, Continental, E.ON, General Electric, Infineon, Osram, Schneider Electric, Siemens, Telekom și Toshiba, precum și campioni ascunși (Krones, MR).

BMW operează o fabrică de producție de automobile în Regensburg; uzina din Regensburg BMW produce 3 serii, 1 seria și (anterior) vehicule Z4. Continental AG, cu sediul activității sale de componente auto, Osram Opto-Semiconductors și Siemens, precum și Infineon, fosta filială a semiconductorilor Siemens, oferă un nivel ridicat de inovație și dezvoltare tehnică în Regensburg. Alte companii internaționale bine cunoscute, cum ar fi AREVA, Schneider Electric și Toshiba, au construit fabrici în sau lângă Regensburg. GE Aviation a fondat un site greenfield pentru inovarea, dezvoltarea și producerea componentelor turbinelor cu o nouă tehnologie de turnare. Amazon.com a fost primul său centru de service pentru clienți din Regensburg. Campionii ascunși Maschinenfabrik Reinhausen (MR) și Krones ambii au sediul în sau aproape de Regensburg și se numără printre principalii angajatori.

În afară de sectorul industrial, turismul contribuie foarte mult la creșterea economică a Regensburgului, mai ales din 2006, când orașul a câștigat statutul de sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Universitatea din Regensburg, Universitatea Regensburg de Științe Aplicate și comerțul cu merbanci joacă, de asemenea, roluri majore în economia Regensburg. Din ce în ce mai multe companii de biotehnologie au fost înființate în Regensburg în ultimele două decenii și își au sediul și laboratoarele în “BioPark”. Un alt accent se pune pe tehnologia informației, orașul având un centru de start-up pentru firmele IT. Una dintre aceste foste companii, CipSoft GmbH, este acum o companie de jocuri video cunoscuta inca in Regensburg.

OTTI, Institutul de Tehnologie din Bavaria de Est, are sediul în Regensburg.

Turism
Orașul a înregistrat, în 2012, 912.238 de sejururi de hotel și 531.943 de oaspeți hotel. Cifrele din domeniul turismului s-au dublat aproape în ultimii 15 ani, iar Regensburg a devenit unul dintre cele mai vizitate orașe germane de la 100.000 la 500.000 de locuitori. În 2014, Regensburg a fost clasat ca o atracție de călătorie Top-30 în Germania de către turiștii internaționali.

Infrastructură
Transport
Stația centrală Regensburg Hauptbahnhof este legată de liniile spre München, Nürnberg, Passau, Hof și Ingolstadt și Ulm. Orașul se află și pe două autostrăzi, A3 de la Köln și Frankfurt până la Viena și A93 de la Holledau până la Hof.

Transportul local este asigurat de o rețea de autobuze de către RVV (Regensburger Verkehrsverbund).

Energie
Energia din Regensburg este furnizată în principal de compania germană E.ON, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de utilitate electrică din lume. Filiala sa Bayernwerk conduce stația hidroelectrică locală în Dunăre. În anul 2012, aproximativ 9,1% din consumul total de energie electrică a fost generată de surse regenerabile de energie, aproximativ 5,1% din consumul total de căldură provenind din surse regenerabile. Ambele cifre arată că Regensburg este în spatele altor orașe bavareze în acest context. Prin urmare, guvernul municipal a prezentat un plan energetic în 2014, care ar trebui să sporească transformarea către surse regenerabile de energie în următorul deceniu.

Sănătate
Regensburg găzduiește unul dintre cele mai moderne spitale universitare din Europa, Universitätsklinikum Regensburg. În afară, există mai multe spitale renumite precum Krankenhaus Barmherzige Brüder și St. Josef-Krankenhaus. În Bezirksklinikum, sunt tratate bolile mintale. Cu 19,4 paturi de spital la 1000 de locuitori, Regensburg deține a patra cea mai mare densitate de paturi pe locuitor din Germania. În ceea ce privește medicii per rezident, Regensburg obține locul al treilea în Germania (339 la 100.000 de rezidenți).

BioPark al orașului, reprezentând cel de-al doilea cel mai mare grup de biotehnologii din Bavaria, găzduiește numeroase instituții de cercetare și companii biotehnologice.

Educaţie

Universitatea din Regensburg, clădirea Vielberth, facultate de afaceri

Regensburg University of Applied Sciences, campus
Universități și mediul academic
Regensburg este cunoscut pentru instituțiile sale de învățământ superior. Cel mai mare dintre acestea este Universitatea din Regensburg. Înființată în 1962, este una dintre cele mai tinere instituții din Germania și se situează printre primele 400 de universități din întreaga lume. Printre gândurile proeminente asociate instituției se numără Papa Benedict al XVI-lea, Udo Steiner și Wolfgang Wiegard. Campusul este situat într-o zonă împreună cu Universitatea de Științe Aplicate din Regensburg.

Din 1874 a fost un Colegiu al Muzicii Catolice, Hochschule für Katholische Kirchenmusik und Musikpädagogik Regensburg.

Cercetare
În plus față de centrele de cercetare și institutele universităților, există mai multe instituții de cercetare situate în orașul Regensburg. Printre acestea se numără Institutul Leibniz pentru Studii Est și Sud-Est Europene (IOS), Centrul de Imunologie Intervențională Regensburg (RCI), Institutul Fraghofer pentru Toxicologie și Medicină Experimentală (ITEM) și BioPark, grupul biotehnologic bavarez.

şcoli
Regensburg găzduiește 18 școli elementare. Există mai multe instituții de învățământ secundar, atât publice, cât și private, reprezentând toate nivelurile sistemului școlar german. Există opt Gimnazii în Regensburg, cinci Realschule, șase Hauptschule și patru școli profesionale (așa-numitul Berufsschule). În plus, există mai multe licee folclorice cu diferite specializări. În afară de aceasta, există Școala Internațională SIS Elvețiană, care oferă familiilor o infrastructură educațională internațională.

Sport
Fotbal
SSV Jahn Regensburg este clubul local de fotbal și atrage după sine un număr destul de mare de localități. Echipa a făcut parte dintr-un club sportiv mai mare fondat în 1889 ca Turnerbund Jahn Regensburg, care și-a luat numele de Friedrich Ludwig Jahn, ale cărui idei de gimnastică au influențat foarte mult sportul german în secolul al XIX-lea. Departamentul de fotbal a fost creat în 1907. Fotbaliștii și înotătorii au părăsit clubul părinte în 1924 pentru a forma Sportbund Jahn Regensburg.

Hochei pe gheata
EV Regensburg este clubul local de hochei pe gheață, care joacă în prezent în Oberliga Süd, cea de-a treia liga profesionistă din Germania.

Baseball
Regensburg Legionäre este clubul de baseball și softball de la Regensburg. Echipa este, de asemenea, cunoscută sub numele de Buchbinder Legionäre, în urma unei sponsorizări a companiei Buchbinder. Clubul joacă în Bundesliga germană și este unul dintre cele mai renumite și mai de succes cluburi de baseball din Germania. Mai mulți jucători din MLB au jucat anterior la club. Arena sa, Armin-Wolf-Arena, a fost construită în 1996 și are o capacitate de 10.000 de spectatori, devenind astfel cel mai mare stadion de baseball din Germania.

Atletism
Clubul de atletism local, LG TELIS FINANZ Regensburg, oferă o gamă largă de competiții diferite și se numără printre cele mai de succes cluburi din Germania.