fbpx

Transport persoane Romania – Graz, Austria

Rodila Trans efectuează transport de persoane din România în Austria, pe ruta Bistrita – Graz și retur, cu plecare saptămânală din România, în fiecare marți și vineri dimineața, iar întoarcerea din Austria se face în fiecare joi și duminică.

Oraş imperial, al culturii clasice şi designului modern, Graz este un burg vesel şi animat de spiritul de ospitalitate caldă austriacă. Splendid situat la poalele Alpilor, într-o zonă de dealuri împădurite cu climă bună, cu poveştile lui de demult sau de acum, Graz este frumos în toate anotimpurile şi cel mai atrăgător oraş al Austriei pentru petrecerea timpului liber.

Graz este capitala landului Stiria, al doilea oraş ca mărime al Austriei şi cu cele şase universitaţi, mare centru de învăţământ. Karl-Franzens Universität, fondată în secolul XVI, este a doua cea mai mare şi mai veche universitate din Austria, locul unde s-au format savanţi de prestigiu sau laureaţi Nobel şi unde învaţă acum peste 30 de mii de studenţi.

Arhitectural, Graz este rezultatul unui amestec fericit de stiluri şi mişcări artistice, de la gotic, renascentist şi baroc la contemporan, care s-au succedat de-a lungul celor opt secole de istorie a oraşului. Pentru valoarea moştenirii sale istorice, culturale şi arhitecturale excepţional conservate, întreg Oraşul Vechi şi Schloss Eggenberg au fost incluse în Patrimoniul UNESCO al Umanităţii.

Graz este cunoscut şi pentru muzeele sale de istorie naturală, de arme şi armuri, de folclor, de fotografie, religie, literatură sau criminologie. La toate acestea s-a adăugat creativitatea modernă, Graz fiind declarat oraş al designului, un atribut al culturii urbane şi de mediu, prezent în toate aspectele vieţii cotidiene.

Cele mai cunoscut exemple sunt insula artificială Murinsel, care iniţial a fost un proiect doar pentru anul 2003, când Graz a fost Capitala Culturală Europeană, dar a rămas o atracţie permanentă a oraşului, şi construcţia biomorfică Kunsthaus, extraterestrul din Graz.

Un ghid al oraşului designului conduce la tot felul de alte obiective la fel de uimitoare, ateliere de design, restaurante, baruri şi lifestyle hotspots, recomandate de designerii şi creatorii locali.

Împreună cu întreg landul Stiria, Graz este denumit uzina tehnologică a Austriei. O treime din inovaţia high-tech a ţării vine de aici, iar potenţialul creativ i-au impulsionat dezvoltarea economică şi l-au făcut atractiv pentru afaceri, turism, comerţ şi gastronomie care la rândul lor au îmbunătăţit calitatea vieţii, i-au dovedit statutul său de oraş smart şi i-au mărit reputaţia internaţională. De altfel, Graz a fost Capitală Culturală Europeană în 2003, şi Oraş al Deliciilor Culinare, în 2008.

Turistic, nu doar Graz atrage, ci şi întreaga regiune care îl înconjoară. Oraşul este situat pe malul râului Mur, în împădurita regiune Stiria, denumită plămânul verde al Austriei, şi este protejat de vânturile vestice prin pozitia sa aproape de munţii Alpi. Zona oferă sute de km de poteci de plimbare, piste de bicicletă, mai multe centre ultra moderne de wellness cu ape termale, mici staţiuni ospitaliere, iar iarna, târguri de Crăciun şi facilităţi de top pentru ski sau ale sporturi de iarnă.
O plimbare prin Graz, o călătorie în timp

Politic şi cultural, Graz a fost foarte influent timp de secole. Oraşul, cu rădăcini în epoca romană, a fost ridicat în secolul XII la poalele dealui împădurit, denumit apoi Schloßberg, şi a prosperat ca centru comercial în timpul Evului Mediu sub conducerea ducilor de Brandenburg şi a Habsburgilor, când familia regală locuia în castelul fortificat Schloßberg şi guverna de aici Stiria, Carinthia, cea mai mare parte a Sloveniei de astăzi şi o parte a Italiei.