fbpx

Rodila Trans efectuează transport de persoane din România în Germania, pe ruta Bistrita – Essen și retur, cu plecare saptămânală din România, în fiecare marți și vineri, iar întoarcerea din Germania se face în fiecare miercuri și sâmbătă.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Essen este un oraș în Renania de Nord-Westfalia, Germania. Populația sa de aproximativ 589.000 (la 31 martie 2016) o face ca fiind cel de-al nouălea cel mai mare oraș din Germania. Este orașul central al părții nordice (Ruhr) a zonei metropolitane Rin-Ruhr, cea mai populată zonă din Europa, cu o populație de 13.400.000 locuitori, și este sediul mai multor autorități din regiune. Essen este sediul în 13 dintre cele mai mari 100 de corporații germane, dintre care trei societăți DAX, plasând orașul în al doilea loc numai în München și în paralel cu Frankfurt am Main în număr de sedii corporative. Se consideră adesea capitala energetică a Germaniei cu E.ON și RWE, cei mai mari furnizori de energie din Germania, cu sediul la Essen. Essen este, de asemenea, cunoscut pentru premiul de design industrial Red Dot și impactul asupra artelor prin intermediul Universității Folkwang a Artelor și al Școlii sale de Management și Design Zollverein. La începutul anului 2003, universitățile din Essen și orașul din apropiere de Duisburg (ambele înființate în 1972) au fost îmbinate în Universitatea din Duisburg-Essen cu campusuri în ambele orașe și un spital universitar din Essen. În 1958, Essen a fost ales pentru a servi drept sediu într-o eparhie romano-catolică (deseori numită Ruhrbistum sau eparhie a Ruhr).

Fondat în jurul anului 845, Essen a rămas un mic oraș în sfera de influență a unui principat ecleziastic important (mănăstirea Essen) până la apariția industrializării. Orașul – mai ales prin lucrările de fier din familia Krupp – a devenit unul dintre cele mai importante centre de cărbune și oțel din Germania. Essen, până în anii 1970, a atras lucrători din întreaga țară; a fost cel de-al 5-lea cel mai mare oraș din Germania între 1929 și 1988, atingând un maxim de peste 730.000 de locuitori în 1962. Ca urmare a declinului industriei grele din regiune în ultimele decenii ale secolului XX, orașul a cunoscut dezvoltarea unui terțiar puternic sector al economiei.

Realizările notabile din ultimii ani includ titlul de Capitală Culturală Europeană în numele întregii zone Ruhr în 2010 și selectarea ca capitala europeană verde pentru 2017.

General
Essen este situat în centrul zonei Ruhr, una dintre cele mai mari zone urbane din Europa, care cuprinde unsprezece orașe independente și patru raioane cu aproximativ 5,3 milioane de locuitori. Limitele orașului Essen în sine sunt de 87 km lungime și frontieră zece orașe, cinci independente și cinci aparținând unui district, cu o populație totală de aproximativ 1,4 milioane. Orașul se întinde pe o distanță de peste 21 km de la nord la sud și de 17 km de la vest la est, în principal la nord de râul Ruhr.

Ruhrul formează rezervorul lacului Baldeney din cartierele din Fischlaken, Kupferdreh, Heisingen și Werden. Lacul, o zonă populară de agrement, datează din 1931 până în 1933, când câteva mii de mineri de cărbune aflați în șomaj l-au curăţat cu unelte primitive. În general, zonele mari situate la sud de râul Ruhr (inclusiv suburbiile Schuir și Kettwig) sunt destul de verzi și sunt adesea cotate ca exemple de structuri rurale în zona Ruhr centrală, relativ densă. Potrivit Biroului Federal de Statistică al Germaniei, Essen, cu 9,2% din suprafața sa acoperită de verde de agrement, este cel mai ecologic oraș din Renania de Nord-Westfalia și al treilea cel mai ecologic oraș din Germania. Orașul a fost selectat pentru titlul de Capitală Verde Europeană de două ori consecutiv, pentru 2016 și 2017, câștigând pentru anul 2017. Orașul a fost desemnat pentru practicile exemplice de protejare și sporire a naturii și a biodiversității și a eforturilor de reducere a consumului de apă. Essen participă la o varietate de rețele și inițiative de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și de îmbunătățire a rezilienței orașului în fața schimbărilor climatice.

Districtele orășenești
Essen cuprinde cincizeci de cartiere care, la randul lor, sunt grupate in noua cartiere suburbane deseori numite dupa cele mai importante cartiere. Fiecărei Stadtbezirk îi este atribuită o cifră romană și are un organism local de nouăzeci de membri cu autoritate limitată. Cele mai multe dintre cartiere au fost initial municipalitati independente, dar au fost treptat anexate din 1901 pana in 1975. Acest proces de lunga durata de anexare a condus la o identificare puternica a populatiei cu “cartierele” sau districtele lor si la o particularitate rara: cartierul Kettwig , situat la sud de râul Ruhr și care nu a fost anexat până în 1975, are propriul cod de zonă. În plus, arhiepiscopul de Köln a reușit să mențină directul Kettwig sub rezerva Arhiepiscopiei de Köln, deoarece toate celelalte cartiere din Essen și unele orașe vecine constituie Dieceza de la Essen.

Economie
Essen găzduiește câteva companii mari, printre care și conglomeratul industrial ThyssenKrupp, care este înregistrat și în Duisburg și provine dintr-o fuziune din 1999 între Thyssen AG din Duisburg și Friedrich Krupp AG Hoesch-Krupp din Essen. Cea mai mare companie înregistrată numai în Essen este cea de-a doua cea mai mare companie electrică din Germania, RWE AG. Essen găzduiește părți ale sediului central al companiei Schenker AG, divizia de logistică a Deutsche Bahn. Alte companii importante includ cea mai mare companie germană de construcții Hochtief AG, precum și Aldi Nord, Evonik Industries, Karstadt, Medion AG și Deichmann, cel mai mare retailer de pantofi din Europa. Compania Coca-Cola își crease inițial sediul german în Essen (aproximativ 1930), unde a rămas până în 2003, când a fost mutat în capitala Berlinului. În lumina tranziției energetice în Germania, cea mai mare utilitate electrică din Germania E.ON a anunțat că, după restructurarea și desființarea diviziunii sale convenționale de producere a energiei electrice (cărbune, gaz, energie atomică), își va muta sediul în Essen în 2016, devenind unic furnizor de energie regenerabilă. Compania de distribuție a produselor chimice, Brenntag, a anunțat să își mute sediul în Essen până la sfârșitul anului 2017.

Educaţie
O instituție de învățământ de renume din Essen este Universitatea Folkwang, o universitate a artelor fondată în 1927, cu sediul în Essen și are facilități suplimentare în Duisburg, Bochum și Dortmund. Din 1927, locația sa tradițională principală a fost în fosta mănăstire Werden din Essen din zona Ruhr, cu facilități suplimentare în Duisburg, Bochum și Dortmund, iar din 2010, la Zeche Zollverein, un sit al Patrimoniului Mondial, de asemenea în Essen. Universitatea Folkwang găzduiește compania de dansuri internaționale Folkwang Tanz Studio (FTS). În 1963, școala Folkwang a fost redenumită Folkwang-Hochschule (Academia Folkwang). În 2010, instituția a început să ofere studii postuniversitare și a fost redenumită Universitatea de Arte Folkwang. Acest lucru a coincis cu Ruhr.2010, festivalul în care districtul Ruhr a fost desemnat Capitală Culturală Europeană pentru anul 2010.

Universitatea din Duisburg-Essen, care a rezultat dintr-o fuziune a universităților din Essen și Duisburg din 2003, este una dintre “cele mai tinere” universități din Germania cu aproximativ 42.000 de studenți. Una dintre domeniile sale principale de cercetare sunt sistemele urbane (adică dezvoltarea durabilă, logistica și transportul), o temă inspirată în mare parte de zona Ruhr foarte urbanizată. Alte domenii includ nanotehnologia, matematica discretă și “educația în secolul XXI”. O altă universitate din Essen este facultatea privată Fachhochschule für Ökonomie und Management, o universitate de științe aplicate, cu peste 6.000 de studenți și filiale în alte 15 mari orașe din Germania.

Medicina
Essen oferă un sistem de îngrijire a sănătății foarte diversificat, cu peste 1350 de medici rezidenți și aproape 6000 de paturi în 13 spitale, inclusiv un spital universitar. Spitalul universitar datează din 1909, când consiliul municipal a înființat un spital municipal; deși a fost în mare măsură distrus în timpul celui de-al doilea război mondial, a fost reconstruit mai târziu și, în 1963, a câștigat titlul de spital universitar. Acesta se concentrează asupra bolilor sistemului circulator (Centrul de Inimă Germană de Vest), oncologiei și medicinii de transplant. Departamentul de transplant de măduvă osoasă fiind al doilea cel mai mare de acest gen din lume.